top of page

WIE BEN IK 

WhatsApp Image 2023-12-28 at 15.17.53.jpeg

In een wereld van ongekende transitie en transformatie, doe ik onderzoek naar het liminale om een kader te bieden voor hoe we kunnen navigeren en wat wortel kan schieten als we ons openstellen voor andere manieren van zijn en samen zijn met het ongekende en oncomfortabele. Ik deel mijn expertise rond liminale ruimtes en radicale verandering graag door het maken van kunstwerken, het begeleiden van personen en bedrijven doorheen transities, aan de hand van coaching en het organiseren van artistieke projecten, vrouwencirkels, creatieve workshops en ceremonies.

Als beeldend kunstenaar doe ik langdurig diepgaand onderzoek in verschillende culturen. Ik nam deel aan tentoonstellingen, projecten en residenties in China, Zwitserland, Frankrijk, en Marokko, waar ik vijf jaar woonde en onderzoek deed naar trance healing ceremonies en de verbinding tussen mens, natuur, en de spirit wereld. Dit onderzoek deel ik enerzijds aan de hand artistieke interventies, zoals installaties, video’s, textielkunst, en tekst. Ik organiseer ook regelmatig artistieke projecten en samenwerkingen met andere kunstenaars, dansers, antropologen, sjamanen, … In Marrakech startte ik een laboratorium voor intieme artistieke samenwerkingen.

Anderzijds zet ik in op het begeleiden van mensen doorheen transitie momenten aan de hand van een creatief coachingstraject met textiel, Stories For Inanna, geef ik coaching, organiseer ik vrouwencirkels en intuïtieve creatieve workshops.

ARTISTIEKE INTERVENTIES

Halqa#15.jpg

A Fly in A Salon

Een experimentele non-fictie tekst gebaseerd op het Tibetaans Dodenboek, dat gedurende 49 dagen wordt voorgelezen aan de overledene. Aan de hand van teksten over de overgangsfasen tussen het sterven en de wedergeboorte wordt deze door ervaringen geleid die het bewustzijn heeft in deze liminale ruimte. A Fly in a Salon werd gedeeltelijk vertaald naar Darija en uitgevoerd in samenwerking met Mostafa Lhanch, een verhalenverteller die een generatielange traditie in stand houdt op het Jemaa el-Fna plein in Marrakech.

wastelandpresentation.jpeg

Playing on the Wasteland, Living at the Margins - the shoreline people of Douar Koudia

Een interdisciplinair antropologische en artistiek project over een landschap dat langzaam verandert in een stad. Het kijkt naar de innerlijke werking van de wasteland van Douar el Koudia, gelegen op de grens van stedelijk en peri-stedelijk Marrakech. Wat gebeurt er als we de focus verleggen naar de wasteland als centrum in plaats van de marge? Als we kijken naar zijn eigen innerlijke werking en interacties (of het gebrek daaraan) van de mensen en entiteiten die het samenbrengt, in plaats van zijn integratie in de grotere stad te ondervragen? Ons doel is om een perspectief voor te stellen waarin het braakliggende gebied en zijn shoreline people centraal staan - als een plek waar identiteiten en lokale culturele betekenissen voortdurend worden opgebouwd, collectieve solidariteit wordt samengevlochten, relaties tussen verschillende bevolkingsgroepen worden onderhandeld, waar geschiedenis lekt in het heden en waar de toekomst nog steeds ligt te wachten om deze plek voor eens en voor altijd te transformeren.

Screen Shot 2022-09-08 at 10.41.35 copy.png

Am I Wanted Here, By Whom?

Experimenteel veldwerk in Tighmert, een oase in Zuidwest-Marokko, met antropologe Alexandra Anzid Kollárová. 

Door aan te kloppen op deuren in de oase en te vragen (met behulp van een opname in Darija) om een stuk oude melfa en om deze samen aan elkaar te naaien, verbonden ze zich met de vrouwen van de oase en hun traditie. Na een week van verzamelen en collectief borduren, gebruikten ze deze khayma als achtergrond voor een marhouf. Een marhouf is een bijeenkomst waar vrouwen samenkomen om te eten en te vieren, die voor deze gelegenheid werd georganiseerd door Soukaina Dabbah en Rachida Dabbah, twee vrouwen uit het dorp. Met deze acties wilden Van Dyck en Anzid Kollárová het klassieke begrip van het zichtbare en bekende terrein van de oase van Tighmert, die traditioneel door mannen wordt gedomineerd, ondermijnen. Bovendien stelden ze de vaak over het hoofd geziene ethische benadering van artistieke samenwerkingen in een postkoloniale context in vraag.”

P8280835 copy.jpg

Sugar Falls In Water

Een publicatie over eenzaamheid, stilte en isolement tijdens een drie maanden durend zomerverblijf in een groot leeg hotel in de hoge Alpen.

Cube_L.jpg

Nafas

Dansvoorstelling met Mohamed Lamqayssi over de liminale ruimte die ontstaat bij het veranderen van context. Geïnspireerd op de manier waarop Al-Hallaj, een Perzische mysticus, dichter en leraar van het soefisme lijndiagrammen en symbolen gebruikt om dingen uit te drukken die hij niet onder woorden kan brengen.

IMG_3089.jpg

JUJlab

JUJlab is een laboratorium voor intieme interdisciplinaire uitwisseling geïnitieerd in Marrakech. Het brengt twee kunstenaars samen voor een periode van twee weken voor een experimentele uitwisseling van werkprocessen en inspiraties. Het resultaat is gericht op intimiteit en uitwisseling met het publiek, in de vorm van een rondleiding door de kunstenaar, een ceremonie, een stille wandeling, een atelierbezoek, ...

TFTW_6_edited.jpg

The Falling. The Winter.

Een liminale triptiek verspreid over drie nieuwe maan/ winterzonnewende avonden. 

Een sacred circle over het vallen in de afgrond. Een petanque spel om te vertrouwen op het pad en het plaatsen van een intentie. Een wandeling langs de bruggen van de Seine in Parijs om te laten sterven wat moet sterven, leven wat moet leven. Met beeldend kunstenaar Paola Korošec.

Funeral Feelings Big_4.jpg

Intrusion

Intrusion is een multimedia-installatie ontstaan tijdens een driedaagse begrafenisceremonie onder leiding van He XiuDong, een Dongba sjamaanpriester in Lijiang, Yunnan in Zuidwest-China, tijdens een residentie in Lijiang Studio. Het behandelt de relatie tussen de wereld van de geesten en de natuurlijke wereld, evenals de stijlfiguren die het verkeer tussen kunst en antropologie onthullen, zoals toe-eigening, materialiteit en textuur, en de manier waarop dit deel uitmaakt van discoursen over macht en inperking. Intrusion bestaat uit twee videos en een geborduurd patchwork.

STORIES FOR INANNA

Stories For Inanna biedt een tegengif voor onze huidige dystopische tijd, waarbij het unieke, onvolmaakte, en intuïtieve wordt geëerd. Door het belang te herkennen van het markeren van belangrijke levenspassages die individueel en collectief betekenisvol zijn, en door bewust tijd en rituelen te creëren die de unieke groeiprocessen van ons leven eren en vieren, kunnen we meer aanwezig zijn bij onszelf. 

Quilts brengen connectie en betekenis tijdens periodes waar het oude ons verlaat en het

nieuwe nog gedefinieerd moet worden. Deze tijden van verandering kunnen heel spannend en hoopgevend zijn maar worden vaak ook getekend door pijn, verdriet, ongemak, angst en onzekerheid. Quilts bieden sinds generaties comfort en ondersteuning bij zo'n momenten, ze vertellen blije en droeve, geplande en onverwachte verhalen. Stories For Inanna biedt steun bij grote en kleine mijlpalen zoals afstuderen, verhuizen, verjaardag, verlies, overlijden, abortus, afscheid van een geliefde, zwangerschap, ziekte, genezing, bevalling, menopauze, operaties.

Met Stories For Inanna luisteren we naar jouw unieke verhaal en gaan we aan de slag met je persoonlijk textiel voor het maken van een quilt. Er zijn enkele persoonlijke momenten voor, tijdens en na het traject en alles wordt afgesloten met een ceremonie. Het is een intens proces dat jouw verandering ondersteunt en kan korte of lange tijd duren. 

Laar een quilt maken voor jezelf als moment van zelfzorg en introspectie, maak er één van oude kleding waar je nog steeds aan gehecht bent maar die je niet meer kan dragen vanwege een ziekte of operatie, laat een babyquilt maken van je zwangerschapskledij, maak een quilt van textiel van een overledene, ... 

Screenshot 2023-11-11 at 10.14.16.png

CIRKELS EN NIEUWE MAAN WANDELINGEN

In Marrakech organiseerde ik maandelijkse vrouwencirkels, momenteel ben ik dit ook in Brussel aan het opstarten. Af en toe wordt ik gevraagd om cirkels te organiseren in artistieke context. Zo organiseerde ik circulaire artist talks voor JUJlab in Marrakech, een cirkel in combinatie met spel en nachtwandeling om te ontwaken uit de COVID periode in Cité des Arts Parijs, een cirkel rond care en after-performance-blues bij the Green Corridor in Brussel. 

Deze cirkels worden aangepast aan de context, meestal bestaan ze uit een begeleide meditatie, enkele lichaamsoefeningen en integreer ik waar kan natuurlijke elementen. De kern is de deelcirkel, waarbij we luisteren zonder oordeel, onderbreken, vragen of advies.

Op vraag of rond seizoensovergangen organiseer ik nieuwe maan wandelingen in het Zoniënwoud in Brussel. Tijdens zo'n wandeling verbinden we ons met onszelf, elkaar en het bos, we wandelen in stilte en van het licht het donker in.

WhatsApp Image 2023-11-11 at 11.09.56.jpeg

WORKSHOPS

Als workshop facilitator creëer ik ruimte voor individuen om hun creativiteit te verkennen, hun intuïtie in te zetten en verbinding te maken met hun innerlijke kracht. Ik heb een master in beeldende kunst, onderzoek in de beeldende kunsten en ben gecertificeerd intuïtief coach. Hiernaast geef ik Reiki, volg ik training in verbindende communicatie en heb ik meer dan tien jaar ervaring met meditatie, ademwerk, yoga en somatisch werk. Ik nam deel aan healing ceremonies in verschillende culturen.

Screenshot 2023-11-11 at 10.17.04.png

Voorbeelden 

Unlock Your Creativity With Tarot 


Tarotkaarten zijn meer dan alleen waarzeggerij; elke kaart is een schat aan symboliek, die uitdagingen en thema's vertegenwoordigt die we allemaal in het leven tegenkomen. In deze workshop gebruiken we Tarot als inspiratiebron om je creativiteit en verbeeldingskracht aan te wakkeren en de kracht van zelfonderzoek in te zetten. We verkennen en ontwikkelen je zelfgecreëerde beeldtaal en stimuleren zelfexpressie en communicatie door diep in je onderbewuste te duiken.

Quilting for the Creative Process 
 

What blocks your creative flow / what would your work look like uninterrupted?

Een quilting workshop over het creative proces voor de afdeling kostuumontwerp aan de Academie van Antwerpen

Storytelling and Collective Writing voor kinderen

In samenwerking met storyteller Mohamed Koucham gaven we aan de hand van speelse oefeningen en workshop rond de orale traditie van verhalen vertellen in Marokko voor LE18 in Marrakech.

COACHING

Als gecertificeerd intuïtieve coach biedt ik een begeleidingstraject op maat, samen bekijken we waar je nood aan hebt. We werken met ervaringsgerichte, creatieve, verbindende en verruimende oefeningen. We leren je in je kracht te komen door te aarden, centeren, stress los te laten en zorgzaam om te gaan met je energie. Door energetisch intuïtief te coachen tracht ik innerlijke rust, ruimte, en veiligheid te creëren om te laten gebeuren wat nodig is.

Ik maak gebruik van verschillende technieken waar ik in getraind ben of langdurige ervaring mee heb zoals creativiteit, opstellingen, rituelen, meditatie, het medicijnwiel, Somatic Inquiry, verbindende communicatie, energetisch lichaamswerk.

WhatsApp Image 2023-11-11 at 11.36.39.jpeg

Training / Experience

_8030325 web.jpg

Master in Fine Arts, Sint Lucas Gent 2010

Master in Research in Visual Arts, Sint Lucas Antwerp 2016

Artistic CV:

national and international projects, exhibitions, residenties, publications and performances 2013 - 2024

Four year research into liminal space and trance healing ceremonies supported by the Flemish Government with three development grants

Reiki Level 1 + 2, Antwerp Reiki / Sophie Sleeckx, Griet Gilliams Belgium 2022

Intuitive Coaching, Coach Clinic Belgium 2023

Training Medicine Wheel, "Meet the Wheel and the Four Directions", Get to the Origin Belgium, 2023

Verbindende Communicatie, 2 x jaartraining The School of Empathy Belgium 2022 - 2024

Making Life Work, NVC / Niki Kashtan, with two weekly practice group, 2023 - 2024

Basiscursus Shamanism, Anam Cara Belgium, 2018

Vipassana meditation, six 10 day retreats, one 10 day served, service in Moroccan centre, 2015 - 2024

Ayahuasca, Kambo ceremonies en sweat lodges, around twenty ceremonies in Belgium and Brazil, 2018 - 2024

Healing with Light, the Shamanic Power of Transfiguration, Sandra Ingerman, 2020

Women Circles, Morocco and Belgium, 2022 - 2024

Intuitive Art Workshops, Morocco 2020 - 2022

I am a devoted practitioner of constellation work, voice work, yoga and trauma informed body practices, meditation, somatic inquiry, and breath work. 

bottom of page